Białka serwatkowe
data: 12 lutego 2018
Co wiemy na temat popularnego w ostatnim czasie białka serwatkowego?
Białka serwatkowe to jedna z frakcji białek mleka, która pozostaje w serwatce podczas produkcji serów zarówno twarogowych jak i podpuszczkowych. Według FAO/WHO (Food and Agriculture Organization / World Health Organization) białka serwatkowe charakteryzują się najwyższą wartością biologiczną (BV), o której decyduje zawartość, jakość aminokwasów oraz możliwość ich wykorzystania przez organizm człowieka.
Wykorzystanie białek serwatkowych:
Obecnie białka serwatkowe wykorzystywane są do produkcji m.in.:
– odżywek dla sportowców,
– preparatów specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób:
* z niedożywieniem
* cierpiących z powodu choroby nowotworowej
* osób starszych w celu uzupełnienia niedoboru białka w diecie
– preparatów dla dzieci i niemowląt (mleka modyfikowane)
Prozdrowotne właściwości białek serwatkowych:
– działanie przeciwnowotworowe: w białkach serwatkowych znajdziemy aminokwasy takie jak: cysteina i metionina. Są one prekursorem glutationu, którego jedną z funkcji jest obrona organizmu przez szkodliwym działaniem wolnych rodników.
– wspomaganie naturalnych mechanizmów immunologicznych dzięki obecności laktoferryny oraz immunoglobulin,
– obniżenie ciśnienia krwi dzięki obecności peptydów hamujących działanie enzymu konwertującego angiotensynę,
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia u osób otyłych.
Białka serwatkowe dla sportowców
Białka serwatkowe zawierają aminokwas egzogenny – leucynę. Organizm ludzki nie jest w stanie sam syntetyzować tego aminokwasu, dlatego bardzo ważną kwestią jest dostarczenie jego odpowiedniej ilości wraz z codzienną dietą.
Leucyna w największym stopniu (w porównaniu do pozostałych aminokwasów) stymuluje syntezę białek mięśniowych, dlatego powinna znaleźć się w każdym posiłku.
Oczywiście, mimo iż leucyna odgrywa najważniejszą rolę w syntezie białek mięśniowych to nie należy zapominać aby posiłek był bogaty we wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to o tyle ważne, że istnieje zasada aminokwasu ograniczającego. Polega ona na tym, że tyle białek mięśniowych zostanie zsyntetyzowanych na ile starczy aminokwasu, który został dostarczony w najmniejszej ilości. Jeżeli zależy nam na hipertrofii mięśni najlepiej jest spożywać posiłki w regularnych odstępach najlepiej co około 3 godziny. Po posiłku następuje podniesienie poziomu insuliny we krwi, a razem z aminokwasami i hormonem wzrostu bierze ona udział właśnie w procesie syntezy białek mięśni. Jeżeli zrobimy zbyt długą przerwę między posiłkami i dopuścimy to znacznego obniżenia poziomu insuliny, proces syntezy białek mięśniowych stanie się mniej wydajny.
Zobacz produkty Primaviki, które zostały wzbogacone białkiem serwatkowym:
Masło orzechowe active+ wzbogacone białkiem
Tahini jasne active+ wzbogacone białkiem
Paula Ćwiek,
Dietetyk oraz ambasador firmy Primavika