Mali kucharze
data: 9 grudnia 2016
Warsztaty żywieniowe dla najmłodszych
Dnia 01.12.2016r. w Przedszkolu nr 44 w Gdyni, odbyły się warsztaty żywieniowe dla dzieci i ich rodziców prowadzone przez znanego promotora zdrowego stylu życia Pana Janusza Arrasza, w asyście uśmiechniętej Pani Cytrynki.
Celem spotkania było wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Właśnie w tym okresie u dzieci najintensywniej kształtuje się zmysł smaku i najszybciej przyswajają one wiedzę w tym zakresie, często biorąc przykład z nas, dorosłych. To właśnie rodzice, swoim przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu wokół zdrowych posiłków, uczą dzieci co jest smaczne i dobre dla zdrowia. Takie warsztaty pokazują jak w prosty i przyjemny sposób przygotowywać posiłki dla całej rodziny.
Prowadzący Pan Janusz Arrasz, słowem wstępu, z dużym zaangażowaniem przedstawił naszą firmę i jej asortyment rodzicom, intendentce i kadrze nauczycielskiej, w tym również dyrekcji placówki. Opowiedział o produktach zwracając szczególną uwagę na ich zalety m.in. brak zawartości konserwantów, aromatów czy sztucznych barwników, co wzbudziło duże zainteresowanie uczestników.
Podczas wspólnej zabawy, nasze produkty Primavika wyeksponowane były na specjalnie zaaranżowanym w tym celu stole. Poza tym doskonale uzupełniały dania przygotowywane przez Pana Janusza, nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Rączki naszych małych kucharzy chętnie sięgały po słoiczki i próbowały nowych smaków. Podczas warsztatów powstały takie specjały, jak warzywny makaron z marchewki, kalarepy czy buraka, przyprawiony Bio Keczupem Primavika, dwa rodzaje ciastek witariańskich i mleko sezamowe z Tahiną i Masłem Orzechowym Piernikowym. Ostatnim produktem dzieci mogły też samodzielnie przyprawić przygotowane wcześniej ciasteczka w zimowych kształtach. Maluchy skosztowały także naszych Pulpecików Wegetariańskich, podawanych z marchewkowym spaghetti, które smakowały im tak bardzo, że kilkukrotnie prosiły o dokładkę.
Miłym zakończeniem spotkania było wręczenie wszystkim uczestnikom upominków od naszej firmy z produktami i materiałami reklamowymi, które z radością rozdawała zawsze pomocna Pani Cytrynka.
Każdy maluch i rodzic wyszedł z warsztatów najedzony, zadowolony oraz bogatszy o przydatną wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i dostępności na naszym rynku produktów niezmodyfikowanych genetycznie, wytwarzanych z naturalnych surowców ze sprawdzonych źródeł. Natomiast z nieoficjalnych źródeł wiadomo, że następnego dnia po warsztatach dzieci były jakieś inne, spokojniejsze i nie rozrabiały tak, jak zwykle … 🙂